Ako si vybrať pohodlné kreslo k písaciemu stolu?
dec, 1 2021   |   Deco tipy

Ako si vybrať pohodlné kreslo k písaciemu stolu?

Práca pri písacom stole sa pre niektorých z nás stala každodennou rutinou. Stolička je neoddeliteľnou súčasťou kancelárie. Stále dlhšia doba strávená pred obrazovkou počítača je príčinou mnohých problémov s chrbtom. Preto je dôležité pohodlné a kvalitné kancelárske kreslo. Dobre zvolená a tvarovaná kancelárska stolička vám umožní pohodlne pracovať na svojom mieste a zároveň sa postará o váš chrbát.

Ako si vybrať ergonomickú kancelársku stoličku?

Je potrebné myslieť na to, že cena a vzhľad kresla by nemali hrať hlavnú rolu. Najdôležitejšie je pohodlie. Úlohou kancelárskej stoličky je udržiavať správne držanie tela a eliminovať riziko chorôb chrbtice. Dlhodobé sedenie nevhodným spôsobom na nesprávnych stoličkách môže viesť nielen k bolesti chrbta, ale aj k trvalému poškodeniu chrbtice.

Ako si vybrať pohodlné kreslo
Ako si vybrať pohodlné kreslo

Najlepším výberom bude ergonomické kreslo, ktoré zaistí správne držanie tela a pohodlnú podperu. Pri kúpe kresla venujte pozornosť operadlu, sedadlu, podrúčkam a ventilácii. Za zváženie tiež stojí, či vám pri práci bude viac vyhovovať kreslo na kolieskach alebo na lyžinách.

Operadlo – ako vybrať to správne pre seba?

Operadlo by malo mať výčnelky priliehajúce k anatomickému tvaru chrbtice. Najlepšie je zvoliť kreslo s pohyblivou bedrovou opierkou, aby ho bolo možné nastaviť podľa výšky používateľa. Veľmi dôležitá je možnosť nastaviť operadlo, pretože to umožní uľaviť chrbtu. Sklon operadla navyše zaistí pohodlie pri práci.

Dobrá kancelárska stolička má často nastaviteľné sedadlo, čo uľahčuje prispôsobenie stoličky potrebám konkrétneho používateľa. Sedadlo by malo byť mäkké, ale nie príliš hlboké, pretože príliš veľká hĺbka sedadla neprospieva správnemu držaniu chrbtice a zvyšuje únavu. Pre vysokých ľudí je funkcia nastavenia výšky sedadla kľúčová. Umožňuje totiž držať nohy v správnom uhle.

Ako si vybrať pohodlné kreslo

Sedadlo alebo zdravý prístup k téme

Úľavu chrbtu poskytnú aj lakťové opierky, ktoré tiež pomáhajú udržiavať zdravé zápästie. Väčšina kancelárskych stoličiek nemá lakťové opierky dostatočne široké a ich poloha nie je stabilná. Dobré stoličky majú nastaviteľné lakťové opierky a ich konkrétne nastavenie sa volí podľa práve vykonávanej činnosti.

Kancelárske stoličky sa vyrábajú z rôznych materiálov. Najlepšie je vybrať si kreslo z materiálu, ktorý sa ľahko čistí a zároveň umožňuje ľahkú cirkuláciu vzduchu. Kožené kreslo má ventilačné otvory. To umožňuje predĺžiť životnosť kresla a zvýšiť pohodlie používania.

Stoličky na kolieskach alebo na lyžinách?

Pokiaľ máte veľké kancelárske priestory, môže byť kancelárske kreslo na kolieskach veľmi praktické, pretože neobmedzuje v pohybe a umožňuje pohybovať sa so stoličkou bez toho, aby ste museli každú chvíľu vstávať. Je dobré, ak základňa stoličky umožňuje otáčanie okolo svojej osi a neobmedzuje pohyb. Otočné stoličky značne uľahčujú prístup ku skriniam v kancelárii a ich kolieska môžu byť z gumy alebo plastu.

Ako si vybrať pohodlné kreslo

Kreslo na lyžinách sa viac hodí do konferenčných miestností, kde nikto nepracuje neustále. Stolička na lyžinách má odstránenú centrálnu časť základne, no i napriek tomu je veľmi stabilná. Ľahko sa s ňou manipuluje a dá sa lepšie premiestňovať v miestnosti, navyše je veľmi pohodlná.

Väčšina kresiel veľmi ničí podlahu. Dá sa tomu zabrániť tým, že si zaobstaráte podložku pod kreslo, ktorá zaistí ochranu pred poškodením podlahy. Podložka je vyrobená z materiálu, ktorý sa ľahko udržuje čistý. Stačí ju utrieť obyčajnou handričkou.

Kreslová stolička alebo klasické kreslo?

Na trhu je mnoho typov stoličiek, z ktorých si môžete vyberať. Stále viac populárnejšie sú kreslové stoličky. Vyznačujú sa väčším počtom nastavení, ktoré prispôsobujú stoličku našej postave. Umožňujú sedieť v jednej polohe celé hodiny bez bolesti chrbta. Rovnako majú možnosť nastaviť bedrovú opierku a majú nastaviteľnú opierku hlavy.

Ako si vybrať pohodlné kreslo

Modely kreslových stoličiek sú oveľa drahšie ako modely klasických kresiel, čo znamená, že výrobcovia sa vzdávajú mnohých možností nastavenia, aby znížili cenu. Zdokonalené klasické kreslá majú viac možností vylepšenia pre používateľov a často nižšiu cenu.

Ceny kancelárskych kresiel

Kúpa kancelárskeho kresla nie je bežným výdavkom a zakúpené kreslo slúži mnoho rokov. Preto nestojí za to na ňom šetriť a vystavovať svoj chrbát ničeniu. Priemerné kancelárske kreslá sú v cenovom rozpätí od 43 do 1000 Euro. Kúpu si starostlivo premyslite a vyberte si pohodlnú stoličku prispôsobenú vašim potrebám.


Ochranná podložka na písací stôl, alebo ako sa starať o pracovisko

3 vlastnosti, ktoré by ste mali zvážiť pri výbere podložky pod stoličku