Interiéry záhradných domčekov pre deti – tipy a nápady
júl, 14 2022   |   Interiéry

Interiéry záhradných domčekov pre deti – tipy a nápady

Umiestnenie dreveného alebo plastového domčeka v záhrade je perfektným spôsobom, ako vytvoriť pre vaše dieťa fantastický priestor na hranie. Také miesto poskytne dieťaťu pocit nezávislosti a tvorivosti. Návrhy domčekov sú však určené nielen pre deti, ale aj pre rodičov. Môžu totiž pomocou usporiadania vyčariť priateľský a zábavný kútik pre deti, ktorý podnieti ich fantáziu. Predstavujeme lacné a komplexné spôsoby, ako vyzdobiť záhradný domček pre vaše dieťa.

Záhradný domček pre deti: drevený alebo plastový? Kupujeme alebo staviame sami?

Jednou z hlavných výhod stavby domčeka svojpomocne je, že si môžeme prispôsobiť jeho návrh podľa svojich predstáv. Môžeme to urobiť ľubovoľným spôsobom. Takýto záhradný domček bude aj oveľa lacnejší ako kupovaný a môžeme ho vyrobiť oveľa odolnejší a bezpečnejší pre deti. Nevýhodou stavby detského domu svojpomocne je potenciálny nedostatok skúseností a zručností potrebných na jeho postavenie. Stavebné práce budú trvať oveľa dlhšie.

Drevený alebo plastový domček zakúpený v obchode je jednoduchším a rýchlejším riešením, ako stavať všetko od začiatku. Projekt je už hotový a pripravený na použitie. Pokiaľ však chceme mať kvalitný záhradný domček, musíme počítať s tým, že zaň budeme musieť minúť viac peňazí.

Interiéry záhradných domčekov pre deti

Ďalšia atrakcia – lezecká stena alebo napríklad šmykľavka?

Šmykľavka a lezecká stena sú dva prvky, vďaka ktorým je detský záhradný domček vzrušujúcim miestom na hranie! Šmykľavka bude úžasným spôsobom, ako sa dostať z domčeka do záhrady alebo na pieskovisko a lezecká stena umožní netradičnú a trochu extrémnu cestu k vášmu obľúbenému miestu v domčeku. Preto stojí za to uvažovať o podobných ďalších vylepšeniach ihriska.

Ako natrieť záhradné domčeky pre deti?

V tejto časti sa zameriame na maľovanie drevených domčekov. Plastové domčeky je oveľa ťažšie premaľovať, takže ak to nemusíme robiť, nechajme ich tak, ako sme ich kúpili, a zamerajme svoju pozornosť na dekoráciu.

Drevené domčeky natreté farbou alebo moridlom vyzerajú vizuálne atraktívnejšie. Skôr ako začnete maľovať, zvážte farbu a hlavný motív celého usporiadania.

Odporúčame používať odvážne a kontrastné farby. Často sú volené napríklad kombinácie modrej, tyrkysovej, zelenej a ružovej s bielou farbou. Tematika je tiež dôležitá. Pokiaľ plánujete vyzdobiť domček pre deti v klasickom štýle, stavte na tmavšie farby, ak však sníva vaše dieťa o plážovom domčeku, potom do celého konceptu dokonale zapadnú svetlejšie farby.

Premýšľate aj o vymaľovaní interiéru vonkajšieho domčeka? A čo tak trochu kreatívnejší nápad? Vďaka trblietavej farbe bude priestor vo vnútri pod slnkom nádherne žiariť.

Interiéry záhradných domčekov pre deti

Vymaľovanie domčeka na hranie ho môže oživiť. Môže to byť aj zábavný projekt, ktorý budete realizovať spolu s deťmi. Nezabudnite! Spýtajte sa svojho dieťaťa, aké farby by mal mať jeho vysnívaný záhradný domček.

Aké dekorácie zvoliť pre záhradný domček?

Usporiadanie interiéru domčeka je ďalšou fázou prípravy vhodného priestoru pre deti. Poradíme vám, ako zariadiť funkčný a útulný domček na záhradu, ktorý poskytne vašim deťom nekonečné hodiny zábavy!

Nábytok do domčeka pre deti

Záhradné domčeky je možné kúpiť v rôznych veľkostiach, a práve tento faktor bude mať najväčší vplyv na to, koľko detského nábytku budeme môcť do nich umiestniť.

Projekt detského domčeka sa nezaobíde bez stola so stoličkou – práve na ňom bude môcť dieťa tvoriť svoje umelecké výtvory, stavať si z kociek, umiestniť naň svoju obľúbenú hračku. Dôležitým prvkom budú aj poličky a skrinky, kde si budú môcť deti schovať svoje drobnosti na hranie na čerstvom vzduchu alebo poklady nájdené na záhrade.

Pokiaľ je v domčeku dostatok miesta pre zónu určenú na ležanie, určite stojí za to ju pre dieťa pripraviť. Bude sa môcť schovať a oddýchnuť si od slnka. Interiér domu zútulní menšia posteľ alebo len deka a vankúše rozložené na zemi.

Dekorácia stien a okien – obrazy, rodinné fotografie a závesy

Pri výbere záhradného domčeka venujte pozornosť tomu, či v ňom bude možné pripevniť kvalitné nástenné a okenné dekorácie. Vďaka týmto doplnkom získajú deti svoje vlastné malé kráľovstvá, ktoré sa budú podobať ich rodinným domom.

Pre začiatok zvoľte farebné záclony na oknách! V drevených domčekoch ich môžete zavesiť napríklad na vetvu pripevnenú nad oknom, a v plastových domčekoch na to použite horúce lepidlo. Tým získate množstvo farieb a textúr.

Viac miesta na stene? Umiestnite na ne roztomilé detské obrazy s motívmi lesných alebo domácich zvierat alebo vytvorte galériu fotografií z rodinnej dovolenky. Takéto doplnky budú slúžiť nielen ako estetický prvok, ale taktiež pomôžu deťom prebudiť ich predstavivosť.

Interiéry záhradných domčekov pre deti

Dodatočné osvetlenie a ochrana podlahy v detskom domčeku

Kreatívny priestor pre dieťa sa nezaobíde bez dodatočného osvetlenia. Môže sa stať, že naše dieťa bude aj po zotmení naďalej tráviť čas vo svojom domčeku. Malá lampička umiestnená uprostred stropu (najlepšie solárna) alebo ďalšia kancelárska lampička na stole by mala úplne postačiť. Pokiaľ chcete vniesť trochu tepla a navodiť náladu, zaveste na stenu diódové lampičky alebo svetelné girlandy.
Nezabudnite tiež na ochranu podlahy! Dieťa bude viackrát vchádzať a vychádzať z domčeka v zašpinených topánkach. Zaobstarajte si koberec, ktorý bude nielen chrániť podlahu v domčeku na hranie, ale bude sa aj ľahko čistiť. K tomu odporúčame naše vinylové kobercev najrôznejších farbách a vzoroch!

Nezabudnite na hračky!

V drevenom domčeku pre deti nemôžu chýbať hračky! Keď bude všetko hotové, vložte do neho to, s čím sa vaše dieťa hrá najradšej. Stolové hry, plyšové hračky, pastelky, milované kocky alebo vodné pištole!

Prečo zdobiť záhradný domček?

Dekorácia záhradného domčeka môže byť skvelým spôsobom, ako prispôsobiť priestor na hranie vášho dieťaťa a skvelou príležitosťou, ako stráviť viac času so svojím dieťaťom. Existuje mnoho spôsobov, ako vyzdobiť záhradný domček – nezabudnite však zapojiť do projektu nového priestoru obľúbené farby a veci vášho dieťaťa. Buďte kreatívni a bavte sa tým! Vstúpte do sveta fantázie a dobrodružstva.