Montáž samolepiacich vinylových obkladov na stenu – v spolupráci s @projectwood_diy
nov, 18 2022   |   Deco tipy

Montáž samolepiacich vinylových obkladov na stenu – v spolupráci s @projectwood_diy

Z čoho sú obklady/dlaždice vyrobené?

Nástenné obklady/podlahové dlaždice sú vyrobené z vysokokvalitného vinylového materiálu s hrúbkou 1,1 mm, spevneného PES sieťovinou s lepidlom. Samolepiaca časť panelu je pokrytá ochrannou fóliou. Obklady/dlaždice sa vyznačujú vysokou odolnosťou voči rozťahovaniu, trhaniu alebo ohýbaniu. Materiál vyrobený zo syntetických vlákien nehromadí mikróby a baktérie.

Montáž samolepiacich vinylových obkladov v kuchyni

Už vás nebavia staré keramické obkladačky, chceli by ste v kuchyni niečo zmeniť, ale nechcete robiť veľkú rekonštrukciu? Je to jednoduché! V spolupráci s @projectwood_diy vám ukážeme, ako môžete pomocou samolepiacich panelov zmeniť dekor celého priestoru.

Užitočné nástroje

  • ceruzka

  • nôž na tapety

  • vodováha

  • mäkká utierka/valček na tapety

  • nástroj na demontáž elektrických zásuviek

  • v prípade nerovností – brúsne nástroje

Pred začatím montáže

Pred aplikáciou vinylových obkladov na stenu alebo dlaždíc na podlahu je potrebné daný povrch riadne pripraviť. Odstráňte z neho všetky nerovnosti a dôkladne ho očistite (napr. od zvyškov lepidla) a odmastite. Montáž by mala prebiehať na čistom a suchom povrchu. Vyplňte všetky nerovnosti a úbytky väčšie než 0,5 mm, inak sa naruší štruktúra lepených obkladov. Pri plánovaní montáže vinylových obkladov na keramických kachličkách treba myslieť na to, že škáry nesmú byť väčšie než 2 mm. Ak sú škáry širšie, treba ich tiež vyplniť a vyrovnať!

Komentár od @projectwood_diy:

Kachličky, na ktoré lepíme naše panely, musia byť bezpodmienečne odmastené, aby sa dobre lepili. V našej kuchyni sa najprv odstránili kachličky po stranách, pretože sa nehodili k stene. Vzhľadom na to, že povrch stien musel byť hladký bez akýchkoľvek úbytkov, musel som všetko vyrovnať a odstrániť uvoľnené nátery a pridať omietku na miestach, kde boli odstránené kachličky. Úbytky pod závesnými skrinkami boli vyplnené akrylátom. Mali sme 1 mm škáry, takže som nerobil nič, pretože to nebolo potrebné.

Montáž samolepiacich vinylových obkladov na stenu

Montáž samolepiacich vinylových obkladov na stenu

Aplikácia samolepiacich vinylových kachličiek

  • Rozložte vinylové kachličky na bezpečné miesto a skontrolujte, či sa vzor zhoduje. Uistite sa, že výrobok zodpovedá objednávke a nie je poškodený.

  • Pred lepením odstráňte z kachličiek ochrannú fóliu, potom ju jemne a rovnomerne prispôsobte povrchu. Potom ich pevne pritlačte a obzvlášť dohliadnite na okraje. Ďalšie obkladačky lepte bez ponechávania medzier medzi nimi – nezabudnite, že vzor musí presne zodpovedať. V prípade potreby obkladačky orežte pomocou noža na tapety.

Komentár od @projectwood_diy:

  • Na aplikáciu vinylových obkladov budete potrebovať náradie na demontáž elektrických zásuviek, dobrú ceruzku na vyznačenie rozmerov a ostrý nôž na tapety, ako aj vodováhu, ktorá je veľmi dôležitá pri lepení prvej série panelov. Takto pripravení môžeme začať lepiť.

Montáž samolepiacich vinylových obkladov na stenu

Montáž samolepiacich vinylových obkladov na stenu

  • Vinylové panely sú v spodnej časti pokryté vrstvou lepidla, takže stačí odlepiť voskový papier a prilepiť ich na stenu. Pomocou noža na tapety vyrežte otvory pre elektrické zásuvky vyznačené ceruzkou. Tu by som vám chcel odporučiť, aby ste označovali jemne, pretože v prípade chyby môžete označenie vymazať a vykonať opravu bez toho, aby ste na spracovanom paneli zanechali stopy. Veľmi dôležitá vec! Ak máte na stene kachličku rovnakej veľkosti ako panely, vykonajte posun tak, aby sa nelepili v pomere 1:1, pretože okraje panelov nebudú presne držať a po čase sa takto nalepené môžu odlepiť.

Montáž samolepiacich vinylových obkladov na stenu

Montáž samolepiacich vinylových obkladov na stenu

  • Ak panel prilepíte nesprávne, nepanikárte, pretože ho môžete odlepiť a znovu správne prilepiť. Na už samotné lepenie panelov na stenách odporúčam použiť mäkkú handričku alebo valček na tapety, ktorým ich pritlačíte, aby dobre priľnuli k stene.

  • Ak by sa stalo, že po nejakom čase uvidíte prilepený obklad so vzduchovou bublinou, môžete ju jednoducho odstrániť špendlíkom, prepichnúť v mieste bubliny a vytlačiť nahromadený vzduch. Týmto spôsobom prilepíte panel bez zanechania akýchkoľvek stôp.

  • Na rohy takto položených dlaždíc nanesieme silikón a nemalo by sa im nič stať. To isté urobíme aj v mieste kontaktu s kuchynskou linkou, aby sa k nim nedostala voda. Len dodám, že lepidlo získava svoje vlastnosti po 24 hodinách od momentu nalepenia.

Montáž samolepiacich vinylových obkladov na stenu

Montáž samolepiacich vinylových obkladov na stenu

 Film - inštalácia samolepiacich vinylových dlaždíc