Samolepiace vinylové panely – vynikajúca alternatíva klasických dekoratívnych materiálov
mar, 23 2022   |   Trendy a Inšpirácie

Samolepiace vinylové panely – vynikajúca alternatíva klasických dekoratívnych materiálov

Hľadáte nevšedné dekorácie do svojho interiéru? Máme pre vás perfektné riešenie, ktoré mu dodá jedinečný charakter. Samolepiace vinylové panely sú čoraz obľúbenejšie vďaka nízkym nákladom, jednoduchej montáži a farebnej rozmanitosti. Vinylové obklady sú fantastickou alternatívou nekonečných a nákladných rekonštrukcií a dokonalým doplnkom často využívaných obytných a komerčných priestorov.

Vinylové panely – čo je to, aké sú ich výhody a kde ich využiť

Panely sú vyrobené z vysokokvalitného vinylového materiálu s hrúbkou 1,1 mm, spevneného PES sieťovinou a lepidlom. Na jednej strane je samolepiaca časť, ktorá uľahčuje montáž. Vinylové štvorce sa dajú namontovať na stenu a podlahu v každej miestnosti. Vďaka svojim praktickým výhodám sa však najčastejšie aplikujú v kuchyniach a kúpeľniach.

Výhody samolepiacich vinylových panelov

Pevnosť – obklady sú vysoko odolné voči rozťahovaniu, trhaniu alebo inému mechanickému poškodeniu;
Jednoduché čistenie – nečistoty z vinylových obkladov sa veľmi ľahko odstraňujú! Ak chcete umyť vinylové panely, jednoducho použite vlhkú handričku alebo mop a jemné čistiace prostriedky;

 
Samolepiace vinylové panely
 
Samolepiace vinylové panely
 

Odolnosť voči vlhkosti – okrem toho, že sa ľahko udržujú čisté, neprepúšťajú vodu;
Jednoduchá montáž – kladenie vinylových panelov je veľmi jednoduché! Ide o jednu z renovačných prác, ktoré zvládnete sami;
Hypoalergénne – materiál vyrobený zo syntetických vlákien nehromadí mikróby a baktérie.

Montáž nástenných a podlahových vinylových panelov

Pri správnej príprave lepiaceho povrchu odstráňte všetky nerovnosti a dôkladne ho vyčistite a odmastite. Montáž vinylových panelov musí prebiehať na čistom a suchom povrchu. V prípade medzier a nepravidelností treba tieto vyplniť, inak dôjde k narušeniu štruktúry lepených obkladov.
Pred lepením odstráňte z obkladov ochrannú fóliu a následne ich jemne a rovnomerne prispôsobte povrchu. Potom pevne pritlačte a obzvlášť dohliadnite na okraje. Ďalšie obklady sa lepia bez ponechávania medzier medzi nimi, pričom treba pamätať na presné prispôsobenie vzoru. Samolepiace vinylové panely sa dajú ľahko orezať, napríklad pomocou rezačky na tapety.

 
Samolepiace vinylové panely
 
Samolepiace vinylové panely
 

Vinylové panely a keramické obklady

Pri plánovaní montáže vinylových obkladov na keramických obkladoch treba mať na pamäti, že škáry nesmú byť väčšie ako 2 mm. V prípade širších škár ich treba tiež vyplniť a vyrovnať.
Vinylové obklady za plynovým sporákom
Nástenné panely sa zvyčajne montujú nad kuchynskú dosku v blízkosti plynového sporáka. Moderné vinylové panely sa odporúča inštalovať vo vzdialenosti min. 20 cm od horáka.

Najobľúbenejšie vzory PVC panelov – moderné podlahy a klasické nástenné obklady

Rozmanitosť dizajnových a farebných variantov PVC panelov vám umožní dodať každému interiéru skvelý vizuálny efekt a vytvoriť vynikajúci základ pre ďalšie zariadenie. Medzi najčastejšie zvolené vzory vinylových panelov patria:

  • klasické panely – podlahové panely napodobňujúce drevo sú vynikajúcou alternatívou drahých, prírodných podláh. Týka sa to aj obkladov napodobňujúcich mramor alebo iné kamene, ako napríklad travertín alebo žula.
  • samolepiace panely s geometrickými vzormi – klasické vzory nikdy nevyjdú z módy! Geometria, či už na podlahe alebo na stenách, vyzerá vždy štýlovo a moderne.
  • vinylové podlahy s motívom prírody – motívy boho sa čoraz častejšie objavujú aj na podlahách a stenách, a to nielen v dekoratívnych doplnkoch. Vďaka nim sa budú naše podlahy zelenať palmovými listami alebo na nich budú kvitnúť púčiky lúčnych kvetov.