Koberec okrúhly alebo obdĺžnikový? Vykonanie správnej voľby pre váš priestor
nov, 22 2023   |   Deco tipy

Koberec okrúhly alebo obdĺžnikový? Vykonanie správnej voľby pre váš priestor

Viete, jedným z najčastejších dizajnových dilem je večná debata medzi výberom okrúhleho alebo obdĺžnikového koberca. Kto by pomyslel, že tvar koberca môže vyvolať toľko úvah? Ale verte mi, je to tak. Dnes sa ponoríme do tejto dizajnovej záhady a zistíme, čo je najlepšie pre váš priestor.

Ako vybrať správny koberec?

Veľkosť má význam

Po prvé, bez ohľadu na tvar, kľúčová je veľkosť koberca. Ak je koberec príliš malý, môže vyzerať ako zle umiestnená rohožka. Príliš veľký? Môže zatieniť iné prvky v miestnosti. Vždy pred nákupom zmerajte svoju izbu a oblasť, ktorú chcete pokryť kobercom. A v prípade pochybností vždy vyberte o niečo väčšiu veľkosť - ľahšie sa zloží alebo zahne okraje, než ľutovať príliš malý koberec!

Zohľadnite nábytok

Nábytok zohráva významnú úlohu pri výbere správneho koberca. Máte okrúhly jedálenský stôl? Okrúhly koberec by ho mohol lepšie dopĺňať. Máte lineárne a obdĺžnikové usporiadanie obývacej izby? Obdĺžnikový koberec by pravdepodobne pasoval bez problémov.

 
Koberec okrúhly alebo obdĺžnikový?
 
Koberec okrúhly alebo obdĺžnikový?
 

Funkčnosť nad formou

Pamätajte, že koberce nie sú len otázkou estetiky. Treba si pamätať aj na ich funkčnosť. Premýšľajte o pohybe, ktorý koberec vydrží. Komplikovaný, delikátny okrúhly koberec nemusí byť najlepšou voľbou pre oblasť s vysokou premávkou.

Do akých miestností sa hodí okrúhly koberec?

Okrúhle koberce sú vynikajúce na pridanie trochu mäkkosti do priestorov, kde dominujú rovné línie a ostré hrany.

  • Spálne: Skúšali ste niekedy umiestniť okrúhly koberec pod posteľ? Dodáva miestnosti mäkší a uvoľnenejší nádych.
  • Čítačky: okrúhly koberec, pohodlné kreslo, stojacia lampa a obľúbená kniha. Musím hovoriť viac?
  • Detské izby: Deti milujú unikátne tvary. Okrúhle koberce môžu byť fantastickým doplnkom do miest na hranie alebo učenie.
 
Koberec okrúhly alebo obdĺžnikový?
 
Koberec okrúhly alebo obdĺžnikový?
 

Kde sa hodí obdĺžnikový koberec?

Teraz sa porozprávajme o obdĺžnikovom koberci - nadčasovom klasiku. Jednoduché línie a známy tvar robia z neho obľúbený model mnohých ľudí.

  • Obývacie izby: Obdĺžnikový koberec môže vyhraničiť odpočinkovú časť, najmä v priestoroch s otvoreným plánom. Slúži ako kotva, spájajúca rôzny nábytok.
  • Jedálne: Veľký obdĺžnikový koberec pod jedálenským stolom zabezpečí, že stoličky zostanú na koberci, aj keď budú vytiahnuté.
  • Chodby a predsieně: sú zvyčajne dlhé a úzke, preto sú obdĺžnikové koberce ideálnou voľbou.
 
Koberec okrúhly alebo obdĺžnikový?
 
Koberec okrúhly alebo obdĺžnikový?
 

Moderné koberce - obdĺžnikové alebo okrúhle?

Nakoniec, či si vyberiete obdĺžnikový alebo okrúhly koberec, závisí od osobných preferencií a špecifických požiadaviek vášho priestoru. Naša rada? Ostaňte verní tomu, čo sa vám zdá správne. Zohľadnite existujúce prvky vo vašom priestore, funkciu koberca a samozrejme to, čo osobne máte radi. Nakoniec váš dom by mal byť odrazom vás!

Výber medzi okrúhlym alebo obdĺžnikovým kobercom môže byť zábavným dizajnovým dobrodružstvom. Každý má svoj čar a miesto. A pamätajte, že v svete dizajnu interiérov sú pravidlá na to, aby sa porušovali. Niekedy najlepšie priestory vznikajú z čistého inštinktu. Dôverujte teda svojmu a nech váš priestor žiari!