Ako vyčistiť koberec?
dec, 15 2020   |   Deco tipy

Ako vyčistiť koberec?

V mnohých miestnostiach dávame prednosť krásnym a mäkkým kobercom. Tie sú nielen nádhernou výzdobou, ale zlepšujú aj pohodlie pri chôdzi. Kto by nechcel cítiť mäkké vlákna dobre padnúceho koberca pod bosou nohou? Aby sme si však mohli vychutnať bezchybné koberce, musíme sa naučiť, ako sa o ne dobre postarať. Preto sme ako odpoveď na otázku, ako vyčistiť koberec, aby bol stále svieži a vyzeral pekne, pripravili tento článok. Je potrebné si uvedomiť, že každý typ koberca vyžaduje iný typ starostlivosti. Ak máte záujem zaobstarať si koberce, prečítajte si tento text!

Vinylový koberec – ako ho vyčistiť?

Vinylové koberce sú veľmi trvácne a odolné voči všetkým druhom nečistôt. Ich vodeodolné vlastnosti nepochybne uľahčujú čistenie. Preto sa hodí do kúpeľní, kuchýň, predsiení a ďalších miestností. Vinylový koberec je vyrobený z 80 % PVC, zatiaľ čo zvyšok zvyčajne tvorí sklenené vlákno. Tento typ koberca ocenia najmä alergici, keďže sa v ňom neudržujú nebezpečné mikróby ani prach, ktoré spôsobujú alergie. Ak chcete vyčistiť vinylový koberec, stačí použiť vlhkú handričku s mydlom, alebo mop a ich pomocou intenzívne utrieť povrch koberca. Neodporúčame na tieto účely používať silnejšie čistiace prostriedky, ktoré by mohli vinylovú štruktúru poškodiť.

vinylovy koberec ako ho vycisti

Ako vyprať vlnený koberec?

Vlnené koberce môžu vyzerať bezchybne dlhé obdobie. Nečistoty totiž namiesto toho, aby sa udržiavali na povrchu, prenikajú hlboko medzi vlákna. To znamená, že by sme ho mali čistiť častejšie, než si myslíme, ale nie príliš často, aby sa zase príliš neopotrebovával. Nezabudnite, že pri každom vysávaní sa do istej miery zbavujete voľnejších kobercových vlákien. Preto ak vysávate, uistite sa, že používate nízky sací výkon. Pravidelné čistenie špecializovanými prostriedkami by malo uľahčiť udržiavanie sviežosti koberca. Odporúčame tiež raz za čas využiť služby odborníkov, ktorí sa starostlivo postarajú o údržbu vášho koberca. Raz za čas koberec vyklepte na klepadle. Lepšie sa tak zbavíte prachových vlákien v štrbinách koberca.

Ako vyčistiť koberec od chlpov psa alebo mačky?

Ak máte domáceho maznáčika, musíte počítať s tým, že koberce budete čistiť oveľa častejšie. Zvieracie chlpy majú tendenciu priľnúť na vláknach koberca, odkiaľ nie je tak ľahké ich odstrániť. Samozrejme je tu veľmi účinný vysávač, ktorý vysaje mačacie a psie chlpy. Najlepšie je pritom použiť vysoký výkon a turbo kefu, ktorá zbiera zvyškové nečistoty oveľa dôkladnejšie ako klasický nadstavec.

Ako vyčistiť koberec od chlpov psa alebo mačky

Ako vyčistiť koberec od chlpov, ak nechceme použiť vysávač? Môžete použiť vodou navlhčenú gumovú rukavicu, ktorou, ak ňou budete pohybovať po koberci jedným smerom, určite pozbierate väčšiu časť vlasov. Ešte lepší v tomto ohľade môže byť vlhká ryžová kefa, ktorou vyčešete chlpy z koberca. Vyskúšajte rôzne metódy. Veľa tiež závisí od typu koberca, ale určite nájdete metódu vhodnú pre vás a vaše potreby. Dávajte však pozor, aby ste tento druh čistenia podľa stavu vlákien vášho koberca nerobili príliš agresívne.

Jedlou sódou proti kobercovej špine!

Stále častejšie sa medzi čistiacimi prostriedkami pre domácnosť vyskytuje jedlá sóda. Tento prostriedok je veľmi ekologický a zároveň ekonomickým riešením pre váš domov. Čistenie našich kobercov jedlou sódou im totiž navracia niekdajší lesk, bez toho aby dochádzalo k zbytočnému poškodeniu vlákien. Ale ako to urobiť? Stačí najprv koberec dôkladne povysávať, potom ho rovnomerne posypať jedlou sódou, nechať ju na koberci pôsobiť niekoľko hodín a potom znovu vysávačom vysať rozsypanú sódu. Jej čistiace vlastnosti účinne zatočia s usadenými nečistotami a zanechajú váš koberec čistý a svieži!

Koberec Shaggy – ako ho vyčistiť?

Mäkké, dlhovlasé a chlpaté koberce sú snom mnohých z nás. Problémy ale vznikajú, pokiaľ ide o ich udržiavanie v čistote. Ako teda vyčistiť koberec Shaggy? Pravidelné vysávanie celkom iste uľahčí starostlivosť o neho. Ide o zdĺhavý proces, pretože je nutné ho vysávať v rôznych smeroch, najlepšie pomocou turbo kefy. Ale raz za čas je dobré ho vyčistiť namokro, a to pomocou špeciálneho viacúčelového vysávača.

koberec shaggy

Ako vyčistiť koberec „s tým, čo dom dá“?

Čistenie kobercov nie je jednoduché. Často je to náročný proces, počas ktorého sa snažíme nepoškodiť vlákna koberca. Existuje však mnoho domácich spôsobov, ktoré umožnia udržať čistotu a zároveň chrániť jemný materiál. Medzi najobľúbenejšie spôsoby patrí:

  • vlastný prípravok na čistenie kobercov – pripravený z mydlových vločiek a zemiakového škrobu. Túto zmes votrite hlboko do koberca a potom po určitej dobe vysajte;
  • vyššie popísané čistenie koberca jedlou sódou ho nielenže zbaví nečistôt, ale koberec bude tiež sviežo voňať. Na ťažšie škvrny si pripravte roztok jedlej sódy a octu, ktorý uľahčí ich odstraňovanie;
  • mastné škvrny na koberci odstránite posypaním mastencom alebo zemiakovou múkou. Nechajte pôsobiť niekoľko hodín a nežiaduce nečistoty sa účinne vstrebú;
  • na čerstvé škvrny od vína je najlepšie použiť soľ, ktorá má hygroskopické vlastnosti. Absorbuje vlhkosť, takže po nejakej dobe stačí len povysávať rozsypanú soľ na mieste škvrny.

Čistenie kobercov s dlhými vlasmi

Čistenie kobercov s dlhým vlasmi by malo byť vykonávané pravidelne. Preto by vysávanie turbo štetcom a čistenie vhodnými prípravkami (vrátane tých vyrobených doma) malo pomôcť. Nečistoty prenikajú hlboko do štruktúry vlasu, preto stojí za to raz za čas zveriť svoj koberec do rúk profesionálov.

ako vycistit koberec nasucho

Ako vyčistiť koberec nasucho?

Mnohí z nás sú zvyknutí na mokré čistenie kobercov. To je však tiež možné bez použitia vody. Stačí posypať koberec vhodným čistiacim prostriedkom – špecializované prípravky nájdete v drogériách. Aj medzi domácimi produktmi však nájdeme vhodné zložky, teda zemiakový škrob, jedlú sódu alebo soľ. Po uplynutí nejakej doby stačí len vysať rozsypanú látku a máte hotovo!

Dúfame, že naše rady, ako vyčistiť koberec, vám pomôžu efektívne udržať vaše nádherné koberce v čistote!


Má zmysel kúpiť koberec do izby alergika? Vyvraciame fakty a mýty

Aké vzory a farby vinylových kobercov vládnu v roku 2020?