Má zmysel kúpiť koberec do izby alergika? Vyvraciame fakty a mýty
sep, 25 2020   |   Deco tipy

Má zmysel kúpiť koberec do izby alergika? Vyvraciame fakty a mýty

„Spotrebitelia nakupujú očami“ – je ťažké s týmto presvedčením nesúhlasiť. Sú to práve estetické hodnoty, čo do značnej miery prevláda pri voľbe vhodného produktu. Rovnako je to v prípade nákupu kobercov. Najskôr sa pozeráme na farbu, vzor, vhodný motív, no stále viac zohľadňujeme aj funkčnosť. Niet pochýb o tom, že s týmto majú najväčší problém alergici, pretože tí musia okrem estetických a praktických dôvodov zohľadňovať aj svoje zdravie. Aký koberec sa teda osvedčí v bytoch alergikov, ktorí sú alergickí na prach a roztoče? Poradíme vám!

Bezpečné a netoxické koberce

Čo je potrebné vziať do úvahy pri nákupe koberca

Veľká časť ľudí sa domnieva, že by sa silní alergici na prach mali v bytoch vyhnúť látkam. Našťastie sa táto mylná predstava vyvracia čoraz častejšie – a právom! Výskumy dokazujú, že koberce alergie nespôsobujú, naopak, ak sú vhodne zvolené a udržiavané v čistote, môžu pôsobiť na princípe filtra a zmenšiť tak množstvo prachu vznášajúceho sa vo vzduchu.

Bezpečné a netoxické koberce

Je najvyšší čas obliecť na holé dlaždice, parkety alebo panely vhodný koberec. Koberec totiž poskytne interiéru nielen ten správny charakter, no vytvorí aj priateľské prostredie pre roztoče. Pri výbere vhodného koberca pre alergika venujte v prvom rade pozornosť materiálu, z ktorého bol vyrobený. Alergici by sa mali vzdať kobercov vyrobených z prírodných vlákien. Silné a nadýchané vlákna sú ideálnym prostredím pre prachové roztoče a je veľmi ťažké sa ich zbaviť. Dôležitá je tiež veľkosť koberca. Ak nemáte príliš veľa času, aby ste ho udržiavali v čistote, je rozhodne lepšie vybrať si menšiu veľkosť.

Koberce nespôsobujú alergie

Pre alergikov navrhujeme zvoliť vinylové koberce, vyrobené z plastu – PVC tkaniny (85 %) a polyesteru (15 %). Táto kombinácia a absencia dlhého vlasu predstavujú nepriaznivé podmienky pre usádzanie nadmerného množstva prachu. Vinylové koberce sú vďaka antistatickým vlastnostiam bezpečnou voľbou aj pre detskú izbu.

Pravidelné čistenie kobercov

Správna voľba koberca je len začiatok! Musíme mať na pamäti, že je potrebné ho pravidelne čistiť. Výhodou vinylových kobercov je ich ľahké čistenie. To je dôležité nielen pre alergikov, ale aj pre malé deti. Vďaka hladkému povrchu koberca nečistoty nepreniknú dovnútra rohože, ale udržujú sa na povrchu. Ak chcete vyčistiť nečistoty alebo celý koberec, stačí namočiť handričku vo vode s jemným čistiacim prostriedkom a potom ňou utrieť povrch. Za zmienku stojí aj to, že vinylové koberce sú odolné voči rôznym typom mechanického poškodenia, tzn. rozťahovanie, roztrhnutie alebo ohýbanie. Sú tiež odolné voči vlhkosti, a preto môžu zdobiť ako izbu, tak aj kuchyňu alebo kúpeľňu alergika.

Zaujímavé vzory a tvary kobercov

Pestrý dizajn a farebné prevedenie antialergických kobercov

Nemusíte sa vzdávať nákupu koberca, ak je vaše dieťa alergické na prach. Musíte ale vedieť, čo máte hľadať a s rozvahou vybrať ten správny koberec. V súčasnosti je výber rohoží do detskej izby veľmi rozmanitý. V ponuke výrobcov nájdete zaujímavé vzory a tvary kobercov, a to všetko preto, aby dieťa mohlo vo svojej izbe tráviť čas šťastne a príjemne.

Dobre zvolený koberec dokáže robiť zázraky – zútulní, zdôrazní charakter interiéru, ale tiež záujmy alebo štýl majiteľa. Marocké, mozaikové, vintage alebo geometrické vzory? Výber je naozaj obrovský, takže bude bezpečnejšie venovať viac času nákupu koberca, ktorý sa bude dokonale hodiť k ostatnej výzdobe interiéru a zároveň bude bezpečný pre naše zdravie.


 Koberec do kuchyne – moderný prvok v klasickom štýle

Aké vzory a farby vinylových kobercov vládnu v roku 2020?