Vonkajšie koberce – čo treba mať na pamäti pri nákupe koberca na balkón, terasu a záhradu? Praktický mini sprievodca
sep, 16 2020   |   Trendy a Inšpirácie

Vonkajšie koberce – čo treba mať na pamäti pri nákupe koberca na balkón, terasu a záhradu? Praktický mini sprievodca

Krásne a originálne koberce boli v našich interiéroch vždy žiaduce. Tieto módne doplnky okrem svojich estetických vlastností poskytujú pocit pohodlia našim chodidlám. Rovnako je to v prípade vonkajších kobercov. Preto už nie je prekvapujúce, že sú žiaduce nielen na terase, verande alebo balkóne, ale stále častejšie ich nájdeme aj v záhrade. Vonkajšie koberce zvyčajne kupujeme príležitostne s nejakými ďalšími nákupmi – napr. nábytku alebo rastlín do záhrady. A najviac času zaberie práve výber týchto iných produktov. Keď už príde čas na výber behúňa, väčšina z nás sa zameriava predovšetkým na farbu, vzory a veľkosť, praktické funkcie sú vedľajšie. Takže čím by sme sa mali riadiť pri výbere vhodného vonkajšieho koberca? Ako si vybrať koberec, ktorý u nás doma zostane počas mnohých sezón? Zoznámte sa s odpoveďami na najdôležitejšie otázky a rozhodnite sa správne.

Koberec na balkóne a terase

Je koberec na balkóne a terase dobrý nápad?

Balkón, terasa, záhrada – všetky tieto miesta sú spojené s príjemnými chvíľami relaxácie. Či už sa tu stretávame s našimi blízkymi, alebo tu trávime veľa času sami, pri relaxácii so šálkou kávy alebo dobrým čítaním – musíme zabezpečiť, aby tieto miesta vyzerali rovnako krásne ako zvyšok zariadenia nášho interiéru. Štýlový nábytok a kvety sú základom výzdoby, ktorú je dobré doplniť módnym a praktickým kobercom. Výber vonkajších behúňov je obrovský, počnúc vzormi alebo farbami, končiac hmotnosťou a veľkosťou. Hoci to tak nevyzerá, väčšina krásne vyzerajúcich kobercov nespĺňa základné praktické funkcie, ku ktorým o.i. patrí trvanlivosť a odolnosť voči vlhkosti a nečistotám.

Ozdobte svoju terasu štýlovým a funkčným vinylovým kobercom

Škaredá podlaha a betónové panely na balkóne alebo terase sú najčastejším impulzom k nákupu koberca. Koberec bude tiež užitočný v prípade, že s našimi priateľmi a deťmi trávime veľa času vonku. Koniec koncov sa musíme postarať nielen o to, aby bolo všetko pekné a útulné, ale vziať do úvahy aj praktické hľadisko. Prečo sú práve vinylové koberce trefa do čierneho?! Odpoveď je jednoduchá – predstavujú najvyššiu kvalitu spracovania a úžasné farby a motívy dotvárajú ich nádhernú konečnú úpravu.

Rozmery, farba, vzor, materiál... – aký koberec si vybrať?

Vaše hľadanie by malo začínať materiálom, z ktorého bol koberec vyrobený. V prvom rade, na balkón alebo do záhrady neodporúčame nákup kobercov vyrobených z prírodných vlákien. Nie sú odolné voči poveternostným vplyvom (horúce dni alebo dážď), čo je kľúčová vlastnosť, ktorej by sme mali venovať pozornosť pri výbere behúňa pre vonkajšie priestory. Odporúčame vám vybrať si koberce, ktoré obsahujú plasty, napr. kombinácia polyesteru potiahnutého penovým PVC. PVC koberce sú odolné nielen voči poveternostným podmienkam, ale aj voči mechanickému poškodeniu. Navyše nebudete mať žiadny problém s rýchlym a efektívnym vyčistením nečistôt z ich povrchu. Ich výber, okrem kvality, podporuje aj skutočnosť, že sú príjemné na dotyk – bude to určite príjemná úľava a relaxácia pre naše chodidlá – a široká škála farieb a vzorov.
Ak hľadáte módne koberce do bytu alebo domu, nezabudnite sa pozrieť na článok „Aké vzory a farby vinylových kobercov vládnu v roku 2020?“.

Aký koberec zvoliť

Originalita a nadčasovosť

Položenie koberca v záhrade alebo na balkóne by nemal byť problém. Môžete zariadiť malú časť voľného priestoru o.i. pri odpočinkovom nábytku a pod kvetináčom, alebo zakryť celú podlahu. Všetko závisí od už zariadeného priestoru a od vášho vlastného vkusu. Tejto širokej škály vzorov a farieb však môže byť na nás príliš veľa. Máme na výber originálne geometrické, orientálne, marocké alebo boho vzory. Vinylové koberce vo vintage a loftovom štýle sú tiež veľmi obľúbené. Ak ste milovníkom nezvyčajných a farebných vzorov, určite si tu nájdete niečo pre seba. Ak chcete trochu zjemniť svoj farebný priestor, vyberte si jednofarebný behúň. Nezabudnite však, že vinylový koberec musí ladiť s ostatnými dekoráciami a nábytkom na terase.

Viete už, ktorý koberec sa osvedčí na terase a na balkóne? Prejdite na stránku kobercomat.sk a pozrite sa, ktoré ďalšie doplnky môžu vdýchnuť charakter vášmu interiéru.


 Má zmysel kúpiť koberec do izby alergika?

Aké vzory a farby vinylových kobercov vládnu v roku 2020?