Ako si vybrať koberec do interiéru?
máj, 13 2021   |   Deco tipy

Ako si vybrať koberec do interiéru?

Pri výbere doplnkov pre interiérový dizajn často zvažujeme, či budú ladiť s nábytkom a celým zariadením. Aké sú pravidlá pri výbere interiérového koberca? Ako si premyslene vyberať doplnky? Máme pre vás niekoľko tipov.

Aké farby budú módne počas tejto sezóny?

Pri výbere koberca do obývačky sa určite zamerajte na farby. Nielen na farby celého aranžmánu, ale najmä na farby doplnkov. Aké farby budú módne počas tejto sezóny? Tlmené, odkazujúce na prírodu, ako napríklad: béžová, sivá, olivovozelená, bordová, tmavomodrá, farby slnkom rozpáleného piesku. Tieto farby upokojujú a obnovujú rovnováhu a harmóniu. Oplatí sa ich zakomponovať do interiéru, napríklad formou doplnkov, ako sú vinylové koberce do obývačky.

farby kobercov

Aké vzory budú silné počas jarnej/letnej sezóny?

Po prvé - v tejto sezóne sa zamerajte na prírodu. Okrem spomínaných zemitých farieb budú v interiéri vítané doplnky s botanickými motívmi, živé rastliny, kvety a dokonca aj sušené klasy a kytice divých kvetov. Doplnky vo vidieckom, idylickom štýle, ako sú drevené taniere, drevené figúrky a koberčeky vo farbách surového dreva, sú skvelým nápadom na jarné aranžmány v obývačke v provensálskom štýle. Stále je v móde aj štýl boho a s ním aj všetky etnické vzory, ako napríklad marocká ďatelina.

Oplatí sa kombinovať výber koberca s celkovým zariadením interiéru?

Pri rozhodovaní sa o výbere koberca do obývačky je dobré, aby jeho vzhľad závisel od celkového zariadenia interiéru, hoci si môžete ponechať určitú voľnosť. Ak je váš interiér zariadený v škandinávskom štýle, môžete odvážne prekonať všadeprítomné biele odtiene výberom intenzívnej farby koberca, napríklad modrej, zelenej alebo tmavomodrej. Tento akcent bude originálnym doplnkom do aranžmánu a vnesie do interiéru sviežu energiu.

zeleny koberec

geometricky koberec

Do obývacej izby v podkroví vyberte koberec v zodpovedajúcom štýle vo farbách od tmavosivej až po čiernu. Ak uvažujete o vinylových kobercoch v zemitom štýle, vyberte si také, ktoré pripomínajú štruktúrovaný betón alebo neošetrené drevo. Pri výbere koberca do interiéru si môžete zvoliť dva koncepty: vybrať si koberec, ktorý ladí so štýlom celého interiéru, alebo taký, ktorý s ním kontrastuje a prináša závan sviežosti.

Ako vybrať správny koberec ku farbe nábytku?

Pri zariaďovaní obývačky samozrejme nezabudnite, že farby nábytku a doplnkov by mali navzájom ladiť. K sivej pohovke alebo gauču vyberte koberec v medovožltom odtieni, ktorý rozohreje chladný odtieň sivej a zútulní interiér. Ak je váš interiér zariadený v zemitom štýle a v obývacej izbe dominuje hnedý nábytok, môžete si vybrať vzor a farbu koberca, ktoré ladia s celkovou atmosférou (čierna, sivá, štruktúra betónu), alebo do obývacej izby vniesť trochu matnej alebo tmavozelenej fľaškovej farby, ktorá bude krásne kontrastovať s hnedou.

vinylovy koberec

Ak vo vašej kuchyni dominuje biely nábytok a škandinávsky štýl, vyberte si koberec v tlmených, pastelových farbách alebo s výrazným vzorom, ktorý všadeprítomnú bielu rozohreje a zbaví Vás pocitu sterility a strohosti. Máte radi extravagantné farby nábytku a doplnkov, ako je bordová alebo sýta tmavomodrá? Skvelé! Vieme, aké ťažké je vybrať cool doplnky k nábytku v netradičnom štýle, preto vám prichádzame na pomoc. K bordovej pohovke sa hodí koberec v odtieňoch oceľovo sivej alebo striebornej farby. Nielenže dodá interiéru jemnú eleganciu, ale tiež pekne kontrastuje s farbou pohovky.

Ktorý koberec by sa mal vybrať do každého interiéru?

Výber koberca do obývacej izby je pomerne náročný, pretože práve koberec je často v strede miestnosti a je prvou vecou, ktorá upúta pozornosť. Pri výbere koberca do obývacej izby je potrebné zvážiť jeho veľkosť. V malej obývacej izbe sa vyhnite tmavým farbám a namiesto nich zvoľte svetlý koberec, ktorý opticky zväčší dostupný priestor. Ak chcete vedieť, ako si vybrať ideálny koberec do obývačky, pozrite si náš článok.

Kúpeľňa a kuchyňa

Kúpeľňa a kuchyňa sú dve najnáročnejšie miestnosti v dome. Náročné podmienky, ako napríklad nadmerná vlhkosť a vysoké teploty, sťažujú výber správneho koberca do týchto miestností. Ako to napraviť? Vinylové koberce sú odolné voči vlhkosti, neabsorbujú vodu ani mastnotu, a vzhľadom na to, že sú ľahké a ľahko sa čistia, nevyžadujú častú výmenu. Klasické vzory kobercov, ktoré sa dobre hodia do kuchyne, sú pestrofarebné koberce a kontrastné koberce. V kúpeľni sa môžete vyblázniť na vzoroch a farbách, obmedzuje vás len vaša vlastná predstavivosť! Aké koberce si vybrať do kúpeľne - nechajte sa nami inšpirovať!

kuchynsky koberec

Upokojujúce a romantické vzory kobercov v spálni

Pri zariaďovaní spálne si vyberte koberec, ktorý sa ľahko udržiava a nezaberá veľa miesta. Okrúhle vinylové koberce s kvetmi tu budú fungovať skvele, vďaka čomu bude spálňa vyzerať romanticky. Spálňa je miestom, kde relaxujeme, preto by sa vzory a farby koberca mali vyberať tak, aby neboli príliš jasné a pestré. Veľkosť koberca ovplyvní malé priestory, ale ak máte obrovskú spálňu, môžete sa vyblázniť na doplnkoch a dekoráciách.

Prekvapte svoje dieťa zaujímavým dizajnom vinylovej podložky

Bude vinylový koberec dobrou voľbou do detskej izby? Samozrejme! Vinylové koberce sú ideálne pre malých alergikov, nepriťahujú nečistoty a prachové častice ako bežné koberce a vďaka protišmykovej povrchovej úprave je riziko pošmyknutia nízke. Aký druh koberca bude dobre ladiť s krémovými stenami a svetlou podlahou? Jemný pastelový koberec vždy krásne ladí s jasnými farbami interiéru. Ak je väčšina doplnkov v ružových odtieňoch, vyberte si koberec v podobnej farebnej škále.

koberec do detskej izby

Nechajte sa inšpirovať a vytvorte originálny jarný vzhľad interiéru!

Vinylové koberce sú na trhu s dekoráciami relatívne novým produktom, ale už teraz majú výhodu oproti tradičným kobercom. Ak si chcete vybrať dokonalý koberec do svojho interiéru, už nemusíte hľadať ďalej! Vinylové koberce sú bezpečné pre deti, ľahko sa udržiavajú v čistote, sú odolné voči škodlivým podmienkam vlhkosť a voda) a majú takmer neobmedzený výber vzorov a farieb.


Ako vyčistiť koberec?

Najmódnejšie koberce a kúpeľňové predložky

Vinylové koberce na terasu